Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Акция на славейковски посланици

evroposl_1890904108_nМладшите евро-посланици на Средно училище „Петко Рачов Славейков“  дадоха сериозна заявка за спечелването на голямата награда по програмата за училища-посланици на Европейския парламент.

Специален  гост на най-голямото училище в Южна България бе доктор Красимира Василева, която е обучител по програмата и председател на Националното сдружение на българските европейски клубове.

В началото на срещата й с младшите посланици тя присъства на дебат на тема „Избори за Европейски парламент 2019 – Пука ли ни?“. Целта на дебата бе да покаже нуждата от активност на тези избори и какви са предимствата да сме страна-членка на Европейския съюз. Дебатът се проведе между два отбора – единият стоеше твърдо зад тезата „Трябва да гласуваме!“, а другият беше привърженик на противната теза „Няма смисъл да гласуваме!“. Отборът с положителната евроориентация получи оценка „Отличен“ от доктор Красимира Василева и спечели дебата. Чрез силните си доводи те успяха да убедят присъстващите, най-вече гостенката и директора Милко Багдасаров, че расте будна българска младеж.

evroposl_1114016644_nВтората част на посещението на г-жа Василева бе по-атрактивна. Младшите посланици на Европейския парламент в училището, които са ученици от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас, използваха дърво в училищния двор, на което поставиха ръчно изработени табели с формата на стрелки. Те показват разстоянието в километри до столицата на всяка държава-членка на Европейския съюз, измерено от двора на СУ „Петко Рачов Славейков“. Гостът на училището и директорът имаха възможността да поставят последната табелка – тази, която показва разстоянието до европейската столица Страсбург.

За деня на Европа – 9-ти май славейковските посланици са подготвили сериозна програма, която ще продължи цели десет дни. Г-жа Красимира Василева пое ангажимент да изтегли жребий и така да определи кой клас коя държава ще представя на самия 9 май – Ден на Европа. Инициативите са под надслов „Европа с вдъхновение и творчество“.evroposl_1957226251_n

„Декада за Деня на Европа“, която организират евро-посланиците, стартира още на 26 април с акцията „От Кърджали до Страсбург“ – украсяване на училищния автобус със знамената на страните-членки на ЕС. На следващия ден е предвидено посещение на младшите посланици в учебни заведения в градовете на област Кърджали под надслов „Пътуващи посланици“. В третата творческа дейност, на 30 април, ученици ще рисуват на асфалт знамената на страните-членки. Тържество, наречено „училищен пърформанс“, организират гимназистите на 2 май. „Пътуващите посланици“ продължават с посещенията си при съученици от селата на област Кърджали на 3 май. На следващия ден пък предстои дейност по сформиране на групи посланици-доброволци. На 8 май акцентът се пренася върху родителите на младшите посланици – те организират среща на кафе с тях, озаглавена „Европа у дома“. В същия ден ще се проведе и „Пощенска кутия на Европа“, по време на която ученици ще отговарят на въпроса „Какво е за мен Европа?“. На самия 9 май освен представянето на страните-членки в училищния двор ще се проведе флашмоб с традиционните за тези държави танци, както и колоездачна обиколка на град Кърджали с европейските знамена.

Координатори на всички дейности са старши посланиците Димитър Димов и Милка Белева.