Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Анелия Крумова за втори път е лице на календар за българската памет

Anelia-7574713344_nЕдинадесетокласничката от СУ „Петко Рачов Славейков“ Анелия Крумова за втора година е едно от красивите момичета, представящи български народни носии в календар, посветен на родолюбието и запазването на българската памет.

Фотографиите на Анелия са поместени в календара „Три сестри“, който е посветен на 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор и хилядите бежанци, които са потърсили спасение в България, понесли със себе си дрехите на гърба си, мъката и болката в сърцето си. Носиите в този календар са автентични, част от архивите на два музея в България - Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и Регионален исторически музей Бургас. На страниците на календара оживяват експонати от Македония, Източна и Егейска Тракия, Добруджа и Западните покрайнини.

„За мен е радост и гордост за втора година да бъда част от  "Българските корени". През лятото на 2016 година учителката ми по български език и литература Антония Маровска ми разказа за проекта "Българските корени" и ме свърза с главните действащи лица - Теди Милева и Петър Петров. Изпратих им мои снимки и ме харесаха. Първата ми среща с Теди и Петър беше в Златоград, където щяха да бъдат и снимките за календара.

Голяма беше радостта ми, че ще бъда част от подобен проект, който ти предава магията на българското, кара те да почувстваш гордостта, с която красивата българка носи чудното съчетание от багри и очертания. И още по- голяма радост бе, че в лицето на Теди, Петър и екипа им, аз срещнах едни сърцати хора и невероятни професионалисти, които се превърнаха в много близки и обичани за мен.  И така, през 2017 година имах честта да бъда корица на календара им "Девойко мари хубава".

Година по-късно видях на страницата им във фейсбук, че обявяват конкурс за модели, които да бъдат снимани за патриотични календари за 2019 година. В първия момент си помислих, че е безсмислено да участвам в кастинга, защото все пък съм била модел в техен календар миналата година. Но реших да пиша на Теди и се оказа, че за тях ще бъде радост отново да има мои фотографии. И ето ме и тази година, облечена в  празнична носия от село Папрадище, Велешко, заела страницата на месец май.

Много хора ме питаха какво е чувството да си облечен в тази величествена дреха. Отговорът на този въпрос ме е затруднявал, затруднява ме и сега. Трудно е човек да опише чувството, което изпитва, когато е облечен в тази магична дреха. В душата ти е безмълвно. Усещаш само връзката с Българските корени. Усещаш я, жива е, живее в теб...“ Така емоционално разказва Анелия за пътя си до красивия календар. Не спира да изказва благодарности към Теди и Петър, както и към Антония Маровска.