Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Анелия Крумова получи голямата награда за журналистика

 

Anelia-27590912_nЕдинадесетокласничката от кърджалийското СУ „Петко Рачов Славейков“ Анелия Крумова стартира и тази учебна година своя маратон от престижни литературни и журналистически награди. Настоящият главен редактор на училищния славейковски вестник УПКО и стажант в БНР – Кърджали само преди дни бе на абсолютния връх в един от най-престижните ученически конкурси в страната. Преподавател по литература на Анелия и неин ментор в журналистическия клуб „Славейков“ е учителката Антония Маровска, която сподели щастието и гордостта си по време на награждаването в Русе.

В навечерието на един от най-българските празници – 1 ноември, Деня на народните будители, в град Русе се проведе ежегодното награждаване на първенците в Националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”- Русе 2018. Единадесетото издание на конкурса бе посветено на 170 годишнината от рождението на Христо Ботев и честването на 140 години от рождението на Пейо Яворов. Обявените теми бяха: „Душата ми е стон” – в раздел „Литературно творчество“, и „Знаеш ли ти кои сме?” – в раздел „Журналистика“. В конкурса участваха 103 млади автори от цялата страна със 137 творби. Възпитаничката на журналистически клуб  „Славейков“, Анелия Крумова, бе една от участничките. След като няколко поредни години Голямата награда - статуетка „Стоян Михайловски” за журналистика – индивидуална не бе връчвана, тази година бе заслужено присъдена на Анелия. Призът, който получи младата журналистка, е с най-голяма тежест в конкурса. Ученичката представи на ерудираните членове на журито две поетични творби, анализ по темата „Знаеш ли ти кои сме?“ и интервю с Емилиа Минчева – бивш главен редактор на ученическия вестник УПКО и настоящ журналист в телевизия ВВС. Тези материали всъщност изпращат Анелия на върха. Председателят на журито, доцент д-р Руси Русев, преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев”, проведе личен разговор с Анелия веднага след края на церемонията. Той я поздрави и й даде насоки за бъдещото й развитие.

Припомняме, че Анелия бе лауреат на същия конкурс във всяка от изминалите две години, като получи специална награда за силно представяне в двата раздела – литературно творчество и журналистика.