Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Анелия Крумова е класирана на Националната олимпиада по български език и литература

Министерството на образованието и науката оповести допуснатите до националния кръг на олимпиадата по Български език и литература. Сред тях е и шампионът на Средно училище „Петко Рачов Славейков“. Това е най-високото постижение на ученичката, която прославя най-голямото училище в България на международни и национални литературни конкурси и олимпиади.

Експертите от Националната комисия поставиха оценка 5,50 на Анелия Крумова. Тя показа високи познания в своето литературноинтерпретативно съчинение на тема „Светът на малкия човек в поезията на Христо Смирненски“. След като дванадесетокласничката достигна до специални и първи награди в абсолютно всички най-големи конкурси в България, това е най-високият покорен от нея връх. Неин ръководител е учителката й по български език и литература Антония Маровска.

Няколко поредни години Анелия получава признания от учените от Българската академия на науките. През 2020 година тя е наградена на първо място за проявен устойчив изследователски интерес и надграждане на резултатите, с цел проучване и опазване на богатството на българските диалекти и традициите на българската култура с изследователския си проект „Думите от речника на баба“ наШестата научна сесия на Ученическия институт на БАН (УчИ-БАН).

В момента Анелия се готви за предстоящите матури и изпити. Но вече два университета я очакват. Миналата година тя разработи проект на тема „Толерантността към другия“ и получи отличен 6.00. Тази оценка й беше призната за оценка от положени кандидатстудентски изпити в УНСС. Конкурсът беше за прием в ОКС „Бакалавър“ на професионални направления: „Социология, антропология и науки за културата“, специалност „Социология“, „Икономика“, поднаправление „Икономика, общество и човешки ресурси“, специалност "Икономическа социология и психология". А когато беше в 10-ти клас, Анелия спечели конкурс, който й осигури място в Историческия факултет на Пловдивския университет.

Сигурни сме, че след като напусне училището и поеме по нов път, Анелия ще продължава да прославя България в областта на българския език и литературата.