Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Бургас, морето и славейковци в ПГЧЕ „Васил Левски“ по НП „Иновации в действие“

От четиридневно посещение в Бургас се завърна група ученици и учители от СУ „Петко Рачов Славейков“. Визитата бе планирана още през октомври месец със създаването на тристранното партньорство по Национална програма „Иновации в действие“ между ПГЧЕ „Васил Левски“ в Бургас, СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали и СУЕО „Александър С. Пушкин“ във Варна.

За славейковци това е втора среща по програмата с училището-партньор от морския град, след като в началото на месеца протече обмяната на опит в „Славейков“, където третото училище бе пазарджишката ПГ „Иван С. Аксаков“.

С много настроение започна седмицата в Бургас, след като домакините от Руската гимназия отправиха предизвикателство към гостите да посетят основните забележителности по снимки на магнитче и да се отбележат с хаштаг в социалните мрежи. Точно толкова трябваше на групата на „Славейков“ да изпълни задачата още същия ден.

Последваха няколко дни, изпълнени с представяне на иновацията на Руската гимназия, насочена към смислени извънкласни форми и изключително ползотворно сътрудничество с руски училища и университети. Иновацията се нарича МОСТ – Мислим, Откриваме, Споделяме, Творим. Иновативният модел е феномено-базирано обучение с акцент върху интердисциплинарния подход, реализиран чрез интегрирани уроци, изследователски проекти и обучение за делово общуване на руски език.

В своята същност и трите училища в обмена на иновативни добри практики са езикови училища с интригуващи за младите хора извънкласни дейности, благодарение на които учениците развиват допълнителни умения и се справят с нестандартни предизвикателства.

За гостите си домакините от Руската гимназия бяха предвидили посрещане от мажоретния състав, разходка из училището, филми и презентации, интересни куизове и игри. Във вечерта на приятелството учениците от трите училища имаха възможност да изявят и своите артистични умения в сферата на песните, танците и неформалното общуване. Руските традиционни костюми предизвикаха искрен интерес и станаха повод за много снимки и смях. Провокирани да се справят със страховете си, всички се озоваха в Стаята на страха и разбраха, че „Светът е твой! Изборът е твой!“. Посещението в новата модерна библиотека на Бургас и круизът до остров Света Анастасия също ще останат незабравими.В програмата бе включено време за среща на председателите на трите ученически съвета, които присъстваха в делегациите от училищата.

В последния ден от визитата си славейковци участваха в серия игри и отговаряха на въпроси, за да получат званието „Почетен бургазлия“ и да останат завинаги свързани с този град.

Групата от Кърджали, водена от директора на СУ „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров, изказва своята изключителна благодарност към екипа учители и ученици на ПГЧЕ „Васил Левски“ в Бургас с директор Весела Иванова за интересната програма, приятелското отношение и изключителната ангажираност!

Партньорските отношения между двете училища продължават и по други поводи през следващата учебна година.