Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Българо-германската седмица на „Славейков“ приключи успешно

 

german_418474428_nВ продължение на цяла седмица група ученици от Германия извърши дейности по проект съвместно с младежи от СУ „Петко Рачов Славейков“ в комплекс „Белите брези“, градовете Ардино и Кърджали.

В изпъстрената с проектни и съпътстващи активности програма бе предвидено основно провеждане на анкети сред населението относно наличието на стереотипи и предразсъдъци по въпроса за равенството между половете в семейството, на пазара на труда, на работното място, в приятелската среда. Анализирането на анкетите и получаването на достоверни изводи, които да бъдат оповестени в социалните мрежи, също се оказа една сериозна и нелека задача за младите хора.

german_1287427331_nКомуникацията на немски и английски език също бе предизвикателство, защото част от работата се проведе на малки групи в смесен състав. Тоест постоянното превеждане от български на немски и обратно с гражданите на Ардино и Кърджали бе задължително. Младежите научиха как да представят себе си и организацията, която представляват. Установиха различия в нагласата по темата на проекта на хората от по-малкия град и от областния център. Радваха се, че гражданите не отказаха да съдействат и дадоха пространни интервюта.

Изключително интересно протекоха проектните сесии – някои в конферентната зала на хотел „Асара“, а други на открито - сред зеленината и тишината на Родопа планина.

Незабравима ще остане срещата с кмета на Ардино. Посещението в СУ „Васил Левски“ и контактите с доброволци от гимназиалния етап на обучение, които съдействаха за провеждането на анкетите, създаде нови познанства и приятелства, а най-голяма емоция предизвика баскетболният мач между смесен отбор от германци и кърджалийци срещу прекрасно подготвените дванадесетокласници на ардинското школо.

Местната туристическа атракция – Дяволският мост ги впечатли изключително много. По същия начин им въздейства красотата на язовир „Кърджали“, впечатляващата история на кораба „Емона“, вкусната местна риба и разходката с катамаран по водите.

Разбира се, първото посетено място в Кърджали бе Средно училище „Петко Рачов Славейков“. Посрещна ги лично директорът Милко Багдасаров, показа им кабинетите, Европейския коридор, разказа интересни случки от живота на училището, а най-голямо въодушевление предизвика стената на славата с безброй лъскави купи и снимки на шампиони в спорта и науката.german_1834747889_n

Изключително приятно се почувстваха учениците от Германия и техните ръководители Клаус Вайдичка и Алина Кологривая, когато видяха българските народни носии, чуха музиката и изгледаха кратка програма от народни танци по време на посещението си в НЧ „Обединение 1913“ и гостуването си на танцовия клуб „Пъстро хоро“.

Типично по български младежите се разделиха на два смесени кулинарни екипа и подготвиха по един тиквеник според собствените си представи и виждания. Забавно бе както създаването на вкусотиите, така и дегустирането, определянето на по-добрия отбор, а после съвместното хапване. Германците категорично заявиха, че тиквеникът е отлично и полезно ястие.

В последната вечер си направиха лагерен огън, танцуваха, прескачаха го и пяха песни на български и немски език.