Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

"Весела Коледа" на 25 езика в "Славейков"

 

euro-DSC_0248В Европейския коридор на СУ "Петко Рачов Славейков" се състоя поредният коледен кулинарен базар. Инициативата е на Клуба на младшите посланици на Европейския съюз, участващи в проекта за училища-посланици в съревнование с още 29 училища от цялата страна. Най-добре подготвените славейковци, които реализират многобройни мероприятия, свързани с популяризирането на европейските ценности, решават по този начин да запознаят своите съученици с начина, по който се празнува Коледа в различните държави-членки на ЕС, специфичните обичаи и ястия, които се приготвят за празника.

euro-DSC_0208Всеки екип ученици избира определена страна-членка, проучва как жителите й празнуват Рождество, приготвя ястия, напитки и допълнителна информация и я представя пред всички. За декор учениците избират Европейския коридор на училището, където така или иначе има кратко представяне на всяка от 28-те държави.

Изненада поднесе българският Дядо Коледа, който приветства младшите посланици и то не само от свое име, а и от името на своите колеги от страните-членки на ЕС. Така Дядо Коледа изрече традиционното пожелание на цели 25 езика, което до голяма степен и развесели присъстващите, защото доказа за пореден път многообразието от звуци и езици в Обединена Европа.

euro_1898567704_nНовоизбраният президент на Евроклуба в училището Пламен Иванов от 10г клас в ролята си на младши посланик, представящ Германия, спечели симпатиите на Дядо Коледа с немските шоколади и традиционния щолен. Славейковци представиха българска погача, картофи по хърватски, кекс по финландски и финладски пай, испанска сангрия и тортия, гръцки маслини и мусака, датска оризова каша, италиански чийзкейк и спагетен пай, френски кроасани и червено вино, словашка земльовка и харула, унгарски токай и много други вкусотии.euro_766219240_n

Директорът Милко Багдасаров също бе част от празника като експерт-дегустатор и заедно с Дядо Коледа похвали младшите посланици за усилията, ентусиазма и желанието за повишаване на осведомеността на младите хора за обичаите по света.

Старшите посланици Димитър Димов и Милка Белева са все по-затруднени в определянето на окончателния списък младши посланици, които ще представят България в Страсбург, ако училището спечели надпреварата по програмата.