Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Второ място за Анелия Крумова в ученическата научна сесия на Ученическия институт на БАН

Атанас Ников с отличие за задълбочена разработка

bel-ban-496_nДвама ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ получиха награди от авторитетно жури в Българската академия на науките.

Анелия Крумова от 11б и Атанас Ников от 10в клас, водени от ръководителката си Антония Маровска, участваха в Петата научна сесия на Ученическия институт на БАН. В хода на работата кърджалийските ученици получаваха конструктивни критики и съвети на високо равнище освен от своята учителка и от доц. д-р Ваня Мичева от Секцията за история на българския език към БАН.

След задълбочена изследователска дейност Анелия презентира своя  проект на тема „Думите от речника на Баба“ пред компетентно жури и публика. Изследването й е посветено на автентичния говор на жителите на с. Припек. Ученичката споделя, че се е насочила към темата от любов към този интересен диалект и с убеждението, че местните говори крият голямо богатство от думи, значения, морфологични и фонетични черти, които разкриват езиковата и културната история на българите. Разработката ще бъде публикувана на сайта на Българската академия на науките и може да бъде видяна от всеки, който има интерес.

Усърдната работа по български език и литература на Анелия получи признание от най-високо равнище в нашата страна. Компетентно жури в състав проф. д-р Йоана Спасова-Дикова, проф. д-р Светла Коева, доц. д-р Петко Христов й присъди второ място.

Същото жури награди и десетокласника от СУ „Петко Рачов Славейков“ Атанас Ников. Той получи отличие за задълбочена работа по проекта си „Фразеологизми от Библията в нашия език“. В изследването си Атанас се занимава с изрази, които използваме често без дори да подозираме, че водят началото си от Библията, а са имали коренно различно значение в миналото. Той казва, че благодарение на проведеното проучване е събрал много информация не само за употребата на фразеологизмите с библейски произход в наши дни, а и за мисленето, нагласите и езиковите навици на хора от различна възраст.

Петата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките (УчИ-БАН) се проведе на 17 и 18 ноември 2018 г. в Големия салон на БАН. Тя е включена в „Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците“ на МОН за 2018-2019 г. и даде възможност на ученици с интерес към изследователската професия, както и с афинитет към творчеството да представят свои проекти пред компетентно жури и публика. В тази юбилейна сесия над 70 ученици от 8 до 12 клас от страната представиха научно-изследователски проекти или проекти в областта на изобразителното изкуство и изкуствознанието.

Работата на старши учителя по български език и литература Антония Маровска с ученици, проявяващи интерес към научна и изследователска работа в областта на българския език и литературата, получава все повече признание.