Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Вълчо Милчев – Учителят, който открива и шлифова таланти

Книга за Школата по математика издадоха славейковци

Вплетоха три повода – личен юбилей, годишнина на Школата и 24 май

За празника 24 май СУ „Петко Рачов Славейков“ издаде авторската книга на учителя по математика Вълчо Милчев, в която се представя в текст и снимки историята на ръководената от него Школа по математика „Питагор“ в училището за шампиони. Повод за създаването на книгата е 15-годишнината от създаването на тази „ковачница на математически дарования“. Заглавието е „Младите питагоровци в училище „П. Р. Славейков“ – да ги открием и шлифоваме“.

Изненада за самия Вълчо Милчев е появата на книгата в такъв луксозен илюстрован вариант. Изненада е и специално подбраният момент на връчването й на автора – по време на тържеството на 24 май на сцената на СУ „П. Р. Славейков“ пред всички абитуриенти, техните родители и гости, учителите, директорът Милко Багдасаров покани изявения си колега, който е и преподавател по математика на този випуск.

Освен останалите поводи изданието в този вид е подарък за автора и ръководител на Школата за юбилея му.

Виждайки работния вариант на книгата, Багдасаров решава да организира отпечатването и се свързва с издателство „Вион“ – Пловдив, което се нагърбва с почти непосилната задача да се справи в невъзможен срок до 24 май. Всичко се пази в тайна от автора, за да бъде изненадата пълна.

Предисловието написва лично директорът на училището за шампиони. „Много са заслужените награди, които Вълчо получи за своята работа – „Учител на годината“, два пъти носител на почетното отличие „Неофит Рилски“, почетни плакети на МОН, Областния управител и кмета на Община Кърджали и още, и още. Много са персоналните оценки за него, които получавам вече 15 години от колеги и приятели... Най-много държа да споделя една спонтанна оценка, която изцяло определя Вълчо Милчев и тя бе от покойния вече председател на БАН акад. Стефан Додунеков: „Къде го намери този учител? Следя отстрани работата му. Два пъти го заварвам в библиотеката на Института към БАН, самичък, седнал и търси материали за децата, сравнява задачи. Къде е Кърджали, къде е София? Такова чудо за пръв път виждам!“, се чете в предисловието.

Мотото, което авторът е дал на книгата си, е „Учениците – моят стимул, моето вдъхновение...!“ Неизброими са успехите на възпитаниците на Вълчо Милчев за тези 15 години. Научната им работа в Школата е оценена всяка година от най-големите светила в математиката. Част от тях през годините имат публикувани авторски задачи и статии в специализирани списания в България, Русия, Канада. Самият Вълчо Милчев има издадени книги със задачи и участва със задачи в математически издания.

А започва книгата си с изречението „Като ученик не исках да ставам учител“.

За Школата по математика директорът Багдасаров казва, че освен откриването и развиването на талантите, е дала началото на една здравословна вътреучилищна конкуренция, благодарение на която и учителите по други предмети създават школи за научна работа и задълбочена дейност. И завършва предисловието на книгата ръкописно: „Да! Това е Вълчо! Прочетете тази книжка! Тя е един живот! Тя е историята на една школа!“