Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

В „Славейков“ ще преподават дигитално-медийна грамотност

 

shopova-2881596416_nПедагогическият съветник на СУ „Петко Рачов Славейков“ Нешка Шопова участва в националната конференция „Как да преподаваме медийна грамотност – методи и практики“, която се проведе през уикенда в парк-хотел „Москва“, София. Предизвикателствата на днешното време са от голяма важност в работата на Нешка Шопова, която обучава учениците си неформално по проблематиката от реалния живот и завежда връзките с медиите в най-голямото училище. Безопасността на децата в Интернет, способността им да различават истинските от фалшивите новини, формиращите техните нагласи медии, които ги заливат отвсякъде, са теми от все по-голямо значение.

Конференцията се провежда под егидата на Комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество в ЕК г-жа Мария Габриел и се организира от Фондация за свободата "Фридрих Науман", Център за безопасен интернет, Коалиция за медийна грамотност в образованието,  Българско-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт.

Това е първата по рода си конференция в България. Нейната основна цел е да даде на учителите практически инструменти за въвеждане на медийната грамотност в часовете. Представените по време на практическата част методики са разработени от членове на Коалицията за медийна грамотност – Център за безопасен интернет, Асоциация „Родители“, Асоциация на европейските журналисти-България, Център за творческо обучение и Мрежа на училищни медии Teenstation.

Форумът бе открит с видеообръщение на Мария Габриел и приветствие от заместник-министъра на образованието и науката инж. Таня Михайлова. Подчертана бе изключителната важност на темата и необходимостта да бъде включена в учебното съдържание, за да бъдат предпазени българските деца от опасностите в Интернет, в който те присъстват от все по-ранна възраст.shopova-2

Георги Апостолов от Центъра за безопасен Интернет, Кристина Христова от Коалицията за медийна грамотност и Анджела Родел от Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт въведоха присъстващите учители в темите за киберхигиената, дейностите по цифрова и медийна грамотност, промените в Наредба 13, свързана с гражданското образование.

Втората част на конференцията беше с практическа насоченост, като педагогическият съветник на „Славейков“ избра да се включи във втори панел: Обучение по медийна грамотност 8-12 клас, тъй като част от функциите й е работата с учениците от Ученическия парламент на училището. Практическото обучение бе водено от Зорница Стоилова и Юлия Мишкова, журналисти в Асоциацията на европейските журналисти в България, с опит и в преподавателската работа. Те представиха разработения Наръчник по медийна грамотност и Помагалото за създаване на журналистически клуб в училищата.

Урокът „Качествена журналистика срещу дезинформация“ бе представен с материалите и алгоритъма, за да бъдат научени подрастващите да разпознават истинските от фалшивите новини и по този начин да предпазят съзнанието си от вредни послания. Предстои разработването на още няколко урока, които учителите могат да използват както в рамките на часа на класа, така и да интегрират в преподаването на своя учебен предмет.

След пълното приключване на ремонта в СУ „Петко Рачов Славейков“ предстои тематично обучение на учителите, в което Нешка Шопова ще разпространи получените ценни материали и знания сред своите колеги. Предстоят и много инициативи в посоката на дигитално-медийната грамотност на учениците.