Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Две съпредседателки на Ученическия парламент

UP-1-DSC_0184Поредните бурни и непредсказуеми избори за ново ръководство на Ученическия парламент в СУ „Петко Рачов Славейков“ се проведоха в училището за шампиони. Истинска драма се разви при обявяването на изборните резултати, което се оказа повод за поредната иновация.

Най-оспорваната битка очаквано бе за позицията председател на Ученическия парламент. Кандидатите за ученическата подкрепа бяха Преслава Митева от 10“в“ и Демет Джамбазова от 11“а“ клас. Кандидати за заместник-председатели на всяка от тях са съответно Теодора Байрактарова от 10“в“ и Антония Колева от 10“б“.

UP-2-DSC_0194Водещите на събитието Антоанета Димитрова от 12“а“ и Ангелина Ванчева от 11“а“ откриха церемонията, както те сами нарекоха изборите, с думи за уникалността на самата организация и на начина, по който се избира ръководството й. Първият изказал се бе досегашният председател на УП – дванадесетокласникът Стамен Сарчев. Той направи отчет на работата на ученическата структура за изминалата календарна година. Акцентира върху постиженията, запазените традиции и създадените нови такива. Голяма гордост за него е златният „Даскеер“, който бе връчен на тазгодишната церемония за най-високи заслуги към Ученическия парламент и училищния живот.

Водещите дадоха думата на директора на училището за шампиони Милко Багдасаров, за да нахъса кандидатите, както се изразиха. В своята реч директорът направи кратка ретроспекция на преминалите през годините разтърсващи драматични избори, в които всякакви изненади са възможни. В крайна сметка, според него, за да бъде училището водещо в страната, главната причина са именно те – учениците. И то тези от тях, които се наемат с отговорната и амбициозна задача да бъдат лицето на Ученическия парламент.

Оказвайки се пророк до някаква степен, дори директорът не очакваше такъв паритет в гласовете на представителите на всички паралелки от 7-ми до 12-ти клас. Комисията по преброяване на гласовете отчете абсолютно равен резултат за двете кандидатки за председател и заместник-председател.

За отговорник за културните дейности бе избрана Ели Мечтанова от 10“б“, за отговорник за спортните дейности – волейболистите Октай Мехмед от 11“б“ и Стефан Башев от 10“а“ в екип, ръководител на медийния център ще бъде Слави Солакчиев от 9“а“, а системата „Връзки с обществеността“ ще завежда Анелия Крумова, която е и главен редактор на училищния вестник „УПКО“.

UP-3-DSC_0200
 
UP-3-DSC_0200
 

Последва събрание на членовете на стария и новия ученически парламент, за да решат как да излъчат едноличен председател. Много варианти обсъдиха гимназистите, докато накрая достигнаха до решение, което да уважи в пълна степен вота на избирателите. За първи път Ученическият парламент ще бъде управляван от съпредседатели с разграничени функции. Демет Джамбазова ще се занимава с въпросите на спорта и здравословния начин на живот, тъй като е дългогодишна баскетболистка и това е сферата, в която има най-много познания. Тя пое ангажимент да организира всеки месец тематични семинари с отборите на училището, по време на които да ги обучава като техен връстник на техники на тренировки, които да ги предпазват от контузии и природосъобразен начин на живот, който да ги прави по-добри спортисти.

UP-5-DSC_0222

Като председател Преслава Митева от своя страна ще има основната представляваща функция и ще ръководи организирането на многобройните прояви, които са ангажимент на ученическата институция.

Ще се акцентира на работата в екип и в спора ще се ражда истината, при взаимно уважение и включване на всички участници в ръководството на УП и останалите ученици, които свободно могат да дават своите идеи за новаторство в училищния живот.

„Поредната иновация в „Славейков“, възкликна директорът Багдасаров след така обявеното решение и пожела успешен мандат на новото ръководство.

На учениците предстои организиране на Бал на шампионите, тържество за осветяване на коледната елха, коледни концерти и други до края на календарната година. Междувременно върви подготовката на годишните награди „Даскеер“, които по традиция се провеждат през месец февруари. Повечето от учениците, избрани в новия Ученически парламент, са и част от екипа, който ще пътува в края на януари към Страсбург за участие в деня на ЕВРОСКОЛА.