Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Десетокласници се учат на съдебни процедури

syd-6896_nВ Деня на отворените врати в Съдебната палата в град Кърджали учениците от 10-те класове на СУ ”Петко Рачов Славейков” посетиха авторитетната институция, продължавайки създадената в последните години традиция. Гимназистите бяха посрещнати топло от съдиите Дарина Байданова, Здравка Запрянова и Виргиния Еленчева.

syd-5904_nТе ги заведоха в съдебната зала, където им разказаха как протича един съдебен процес. С опростени примери и ролеви игри, представителите на съда показаха нагледно и обясниха на учениците как могат да потърсят своите права и как да заведат дело, ако им се наложи. За да бъдат напълно запознати със своите права и задължения като граждани на правова държава, десетокласниците получиха като подарък Конституция на Република България.

Гостоприемните домакини показаха на гимназистите своите работни места в съдебната институция. Младежите си тръгнаха удовлетворени от информацията, която получиха, и с нетърпение очакват следващата среща с наставниците им.

Отговорник от името на училището за съвместните дейности с представителите на Съдебната палата е Руса Бориславова – учител по история и философски цикъл.