Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Евродепутатът Неджми Али на среща с младшите посланици на „Славейков“

aly_1527239862_nМладшите посланици на Европейския парламент към СУ „Петко Рачов Славейков” посрещнаха на своя територия висок гост – г-н Неджми Али, евродепутат от партия АЛДЕ в ЕП. Проведоха приятна и ползотворна среща-разговор в специализирания кабинет по история на училището. След като запозна младшите посланици със своята дейност в Комисията по бюджет и Комисията по бюджетен контрол в ЕП, г-н Али започна да отговаря на зададените му въпроси.

На първата престрашила се да зададе въпрос ученичка Анелия от 10б клас „Как се чува гласът на България в ЕП?“, г-н Али отговори, че държавата ни е солидно представена и „много силно се чува гласът ни“. Единадесетокласникът Джан попита „Какво харесвате най-много в своята работа?“. Последва отговорът: „Ежедневното предизвикателство“. Г-н Али има над 120 доклади по различни теми, което го поставя на четвърто място сред 751 депутати. Десетокласникът Николай се поинтересува как протича един ден в Брюксел и разбра, че работният ден на евродепутата започва в 9.00 и завършва в 19.00 часа.

aly_818962852_nПреслава от 9в попита „Как ще се възползва България от европредседателството?“ и получи оптимистичния отговор, че „определено ще бъдем по-видими“. Атанас от 10г се поинтересува от отношенията между българските евродепутати и се зарадва на отговора, че „единни сме зад националните каузи, независимо от партийните предпочитания“. Теодора от 9в зададе актуалния въпрос за Брекзит, а председателят на Ученическия парламент Стамен от 11а  попита за най-положителното за България след 10 години членство в ЕС. Безспорно за евродепутата Неджми Али това е мирът.

aly_1016177431_n

Александра от 11а се поинтересува „Какво е Европа за вас?“. Г-н Али отговори: „За мен Европа е свобода, достойнство, равноправие между всички граждани. Равен шанс за развитие на всеки един европейски гражданин. Надежда за един по-добър живот, едно по-добро утре. Вярата ми е в младите хора, защото всичко това заедно с тях ще го реализираме.“

В заключение г-н Али изрази своето възхищение от материалната база на СУ „П. Р. Славейков”, от възможностите, които получават младите хора да се развиват, да постигат и да се доказват, което според него вдъхва още повече самочувствие, че сме европейци.