Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Евроклубът на на национална среща

 

Dimov-60896_nЕвроклубът при СУ „Петко Рачов Славейков“ с ръководител Димитър Димов участва в годишната среща на Националното сдружение на българските Европейски клубове – NABEC с ръководител д-р Красимира Василева. Форумът се проведе в град Правец с любезното съдействие на Представителството на Европейската комисия в България. Присъстваха 166 души от 33 училища от 18 града.

Основната цел на срещата с мото „За по-обединена Европа“ бе да предостави на средношколци и учители - представители на Европейските клубове в страната, както и училища, работещи по европейска тематика, актуална и вярна информация за процесите в Европа, мястото и ролята на ЕС, споделяне и обмен на добри педагогически практики, среща на младежи от страната.

Лектори на форума бяха Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, с тема „Дебатът за Европа“, проф. д-р Ингрид Шикова от СУ„Кл. Охридски“, с тема „Хипотетична перспектива ли е еврото за България?“, доц. д-р Светослав Малинов, евродепутат, с тема „Европейски съюз – образователни аспекти“, Таня Чунтова, служител „Връзки с обществеността“ в Информационното бюро на Европейския парламент  с тема „Вот за промяна“.

Поканата за участие към славейковци в националната среща бе и заради активността на членовете на Евроклуба през предишната учебна година, когато училището беше включено в проекта за училища-посланици. Оттогава датират и добрите отношения между кърджалийските ученици и ръководителя им с ръководителката на NABEC Красимира Василева.

В работата на срещата четиримата ученици от Евроклуба при СУ „П.Р.Славейков“ Александра Заимова, Антоанета Димитрова, Ангелина Ванчева и Христина Попова, представиха дейностите на клуба от началото на създаването му през 2009 г.

Голям интерес сред присъстващите предизвика информацията, че СУ „П. Р. Славейков“ три пъти е печелило квоти за Евроскола и е презентирало  Европейския си училищен коридор пред евродепутати в Брюксел.