Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Естела Москова отличена в Националния литературен конкурс на "Алеф"

estela-1Разказът на Естела Москова от 11в клас на СУ „П. Р. Славейков“ бе отличен в шестото издание на Националния литературен конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Наградите бяха връчени на официална церемония в Културния център „Морско казино” в град Бургас. Само 18 от общо 150 млади автори, сред които много студенти, достигнаха до финала.

С темата „Да обичаш, въпреки…”, за любовта и приятелството между българи и евреи, тази година „Алеф”отправи ново предизвикателство пред младежите, като ги насочи към създаване на художествена творба – разказ, в който се смесват историческата правда и въображението. За първи път, освен ученици, в него се включиха и студенти. Разказите оцени жури в състав: Румен Леонидов - поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг и Алберта Алкалай – председател на ЦЕБС „Алеф”.estela-2

Осемнадесет от номинираните автори, сред които Естела Москова, бяха поканени да присъстват на официалната церемония по награждаването на разноските на Център „Алеф”. Наградите в категория „Ученици” връчи Н. Пр. Румяна Бъчварова – посланик на България в Израел, ексминистър на вътрешните работи и вицепремиер. По време на церемонията за награждаването за първи път в Бургас беше представена документалната изложба „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи” на Централен държавен архив. Бе представен и сборникът с есета „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, който събира най-добрите творби на конкурса. Ден след церемонията младежите, гости на Център „Алеф”,  посетиха града – музей Несебър.

Естела печели своите творчески награди под ръководството на учителката си Антония Маровска. До края на учебната година единадесетокласничката очаква добро класиране в още литературни конкурси.