Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Започнаха литературните четения на Маргарита Павлова

„Непослушковци“-те научиха славейковци на добрина

Бе даден стартът на първата съвместна инициатива за тази учебна година между Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“ и СУ „Петко Р. Славейков“. Над триста ученици от първи и втори клас чуха приказките на Атанас Цанков от поредицата „Непослушковци“, а текстовете им прочете Маргарита Павлова, библиотекар в регионална библиотека. Малките възпитаници на училището за шампиони се впечатлиха от трансформацията на героините Буболечка Пречка и Врана Неразбрана, които в края на приказките разбират защо трябва да сме сговорчиви, защо е нужно да изпълняваме обещанията си и защо е необходимо да се вслушваме в съветите на приятел.

Учениците се забавляваха от сърце с интересните персонажи, обсъждаха случките, които сполетяха героите и им съчувстваха за преживените несгоди. По инициатива на библиотекаря всяка среща завърши с песен, изпята от децата като поздрав към техните учители, защото днес е международният ден на учителя. Малчуганите от 2„е“ клас с класен ръководител Илиян Митков от своя страна изненадаха Маргарита Павлова и в знак на благодарност изпяха специално за нея току-що разучената песен „Втори клас“, за което тя многократно им благодари. Срещите завършиха с много усмивки и обещание традицията да продължи и учениците да се запознават с доказани автори на българската детска литература. „Професията библиотекар е любов, любознателност и всеотдайност“, сподели развълнувана Павлова в края на срещите.

Утре литературното четене продължава с по-големите славейковци от трети и четвърти клас, които ще задълбочат своите познания в областта на медицината и хигиената с приказната авторска енциклопедия „Медико и Медика“.