Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Малките славейковци "се срещнаха" с Радичков

По случай деветдесет годишнината от рождението на Йордан Радичков Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“ и СУ „Петко Р. Славейков“ организираха срещи - разговори на тема „Радичков – писател, драматург и сценарист“ с учениците от начален етап на обучение. Над 160 четвъртокласници се срещнаха с творчеството на автора, предадено по атрактивен начин от библиотекаря Маргарита Павлова. Оказва се, че любимите книги на децата са „Малки жабешки истории“ и „Ние, врабчетата“, а цитатът на Радичков „Добре е човек да се научи да премълчава някои работи! Не да говори или да мълчи, а да премълчава“намери своите продължения от учениците. Малчуганите разсъждаваха по темата със своя опит и поглед и сами стигнаха до мъдрите поговорки „Който сее бури, жъне ветрове“ и „Каквото повикало, такова се обадило“.

Всички участници в срещите вече знаят, че според писателя-мъдрец Радичков "Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.” В заключение учениците се обединиха, че когато човек сбърка и осъзнае грешката си, той няма да я повтори. За житейските уроци те ще продължават да търсят съвети в творчеството на Йордан Радичков.

Срещите с учениците от начален етап на обучение продължават.