Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Милко Багдасаров с новаторска лекция на международен форум

bagdasarov-sof-1.png

Директорът на СОУ “Петко Рачов Славейков” Милко Багдасаров се завърна победоносно от Четвъртия Есенен форум на директорите в системата на образованието. Той бе поканен като единия от двамата директори-лектори от българска страна в авторитетния международен форум. Г-н Багдасаров изнесе изключително интересна лекция с презентация на тема “Ролята на училищния директор като треньор на отбор”. Новаторското звучене на темата вероятно предизвика колегите му да препълнят залата в очакване на нестандартен и смел доклад.

Покана за участие като лектор в международния форум г-н Багдасаров получава както заради опита си като училищен директор, така и благодарение на изявите си като спортен мениджър. Не е тайна, че спортните отбори на СОУ “Петко Рачов Славейков” всяка година се класират на националните финали, откъдето се връщат с медали, благодарение на привлечените от ръководството на училището отлични треньори.

Лекцията на г-н Багдасаров включваше редица препратки от практиката на директора и работата на редица треньори от ниво национални отбори до работата на училищните треньори и преподаватели, което предизвика спонтанен интерес от страна на участващите над 200 ръководители в системата на образованието. Съдържанието на лекцията и умението на лектора да комуникира леко и естествено с аудиторията спомогна за ефекта. Понятието “коучинг” тепърва навлиза в терминологията на българското образование и подобно обучение и обмяна на опит са необходими.

Четвъртият Есенен форум се проведе на 8 и 9 октомври 2015 г. в хотел “Рамада” – София. Събитието се утвърди и като място за популяризиране на добри мениджърски практики и опит между директори на училища и детски градини от цялата страна.

В рамките на двудневната програма на форума лектори от Германия, Чехия, Холандия, Словакия и Румъния представиха на вниманието на участниците интересни теми по въпроси, свързани с мениджмънта на промяната като възможност за развитие на училището и детската градина; предизвикателствата пред директора в динамично развиващата се образователна среда; осигуряването на високо качество на учебния процес, прилагането на коучинг умения в училищното управление.

Форумът се организира от РААБЕ България със съдействието на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/, Синдиката на българските учители /СБУ/, Фондация “Програма Стъпка по стъпка” и издателство “Клет България”.