Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Младежки проект в Босна и Херцеговина

bosna-1Група от 6 ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ с ръководител Димитър Димов – учител по история, участва в международна среща по проекта „Да се разходим с мокасините на другите“ в гр. Яйце, Босна и Херцеговина. Проектът е по покана на Сдружение „Родопея – Балканика“, която е партньорска организация на водещата организация от Германия „Асоциация за младежки социални услуги и социална работа“ (JuSeV). Програмата е изключително интересна, натоварена и полезна за всички участници от Германия, България, Босна и Херцеговина и Македония.

Една от задачите на всяка група бе да представи националните традиции, култура, обичаи и кухня. Българската група представи държавата си в националната вечер, посрещайки другите групи с традиционна носия и домашна баница. Всеки участник в проекта опита прясно изпечената българска баница, която бе направена от двете момичета Александра и Ангелина, с продукти, донесени специално от България. 

Нашите представители запознаха участниците с България чрез презентация, подготвена специално за този повод, в която разказаха за природата, националните герои и символите на държавата си. Кърджалийските младежи не пропуснаха възможността да научат новите си приятели на традиционното право хоро, а масата им бе отрупана с типични български ястия, като домашна лютеница, сирене, кашкавал и др. В края на масата бяха поставени мартеници, като подарък за всеки един участник, а презентаторите разказаха някои интересни вярвания за мартенския обичай. Представянето си българската група завърши под звуците на песента „Бяла роза“, а нашите ученици извиха популярното хоро, развявайки българското знаме.bosna-2

След българската група се изредиха представителите на Германия, Македония и Босна и Херцеговина, които представиха държавите си с презентация, традиционен танц и храна. В края на вечерта всички участници научиха по нещо ново и интересно за другите, а партито за финал ще остане незабравимо.

Акцентът на проекта е толерантността, разбирането на другостта, емпатията, солидарността към другите от различните нации, етнос, религия и социален статус и това ни дава възможност да осмислим разнообразието и колоритността на различните култури и традиции. Проектът се провежда в град Яйце, който е в сърцето на Босна, където са събрани много история, природни феномени, забележителности – крепости, катакомба, джамии, а водопадите, езерото, речните мостове са изумителни, а старите мелници напомнят за партиархалния дух в балканския град.

Ангелина Ванчева