Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Младите историци на „Славейков“ с множество награди от национален конкурс

Най-сетне в СУ „Петко Рачов Славейков“ пристигнаха грамотите и наградите от Петия национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“ и Националната ученическа конференция „200 години от рождението на Георги С. Раковски“ - „… Мисъл и желязо, лира и тръба“. Наши ученици обраха наградите на високия форум, организиран от Първа езикова гимназия - Варна и Регионалното управление на образованието - Варна.

В раздел „Есе“ Мария- Магдалена Делчева от 11 в клас, с научен ръководител Галина Стефанова, спечели първо място и получи специалната награда на евродепутата Емил Радев.

Школата по история „ИстОрика“ към училището за шампиони с ръководител Димитър Димов спечели награди във всички категории.

В раздел „Видео есе“ Гергана Карамоллова от 10 г клас спечели първото място и специалната награда на Исторически музей – Варна. В раздел „Видеофилм“ Школа ИстОрика" получи колективна награда за второ място.

Антония Чаушева от 10а клас, която е и активен член на Школа "ИстОрика“ спечели поощрителна награда в раздел „Презентация“.

Ученици от над 50 населени места в страната участваха в Националния конкурс за историческа памет „Будител”, завършил с видеоконференция на тема: „200 години от рождението на Георги Стойков Раковски”. Събитието е съвместна инициатива на Регионалното управление на образованието - Варна и Първа езикова гимназия. За пета поредна година конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних.

Общо 225 проекта на ученици от цялата страна се състезават в Националния исторически конкурс, организиран със съдействието и на Регионалния исторически музей и Държавния архив.

Учениците творят в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация, вдъхновени от живота и делото на българските революционери и народните будители. За да покажат своя интерес към българската история, освен оригинален и творчески подход, младите автори разгръщат и сериозна изследователска дейност.