Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Младшите посланици разговаряха с Петър Курумбашев

 

evro-78912_nМладшите посланици на Европейския парламент към СУ „Петко Рачов Славейков" - Кърджали посрещнаха в „училището за шампиони“ евродепутата  Петър Курумбашев. Срещата стартира с дружелюбно посрещане  в кабинета по история и цивилизация на училището и продължи с разговор - кръгла маса, на тема „Европейския парламент и ролята му за бъдещето на България“.

В началото на дебата Петър Курумбашев запозна учениците с ролята му на заместник-председател на делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Черна гора. Също така с работата му като член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика и заместник в - Комисия по транспорт и туризъм, Комисия по петиции, Cпециална комисия относно тероризма, Делегация в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Албания, Делегация за връзки с Китайската народна република и Делегация за връзки с държавите от Югоизточна Азия и Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН). Младите посланици бяха заинтригувани от разнообразието на професията на евродепутата и разказа как протича една негова работна седмица, за срещите му по градове и села, за интервютата в БТВ, за разговорите с автобусни шофьори за Европейската директива, за пресконференциите и пътуванията до Брюксел. Евродепутатът успя да събуди ентусиазъм, след като определи себе си като щастлив човек, въпреки степента на напрежение и забързаното ежедневие. В допълнение той сподели, че се гордее с това, че е направил най-успешното предаване в българския шоубизнес ”Ку-ку”, негова гордост са също и трите му деца и че винаги прави това, което иска, и не изпитва тъга, че нещо може би е пропуснал в живота си.

evro-98560_nОсновната теза, която ще бъде запомнена от всички присъстващи на срещата е, че Европа е свят без граници и тя не е „там“, а е „тук“.  А на въпроса: Какво за вас е Европа? - господин Курумбашев отговори, че Европа е едно голямо семейство, и че това семейство е създало много неща заедно и е много глупаво, когато е работено върху нещо 50-60 години заедно всичко това да се разтури. Темата „Брекзит“ също не бе подмината и становищата, изказани от Петър Крумбашев гласяха, че това за него е едно лошо решение, което не е добро нито за Англия, нито е добро за Европа. Защото Европа освен всичко ни дава и свобода, като например роуминга. Гостът потвърди факта, че можем да сме в Германия или в Брюксел и да се обадим на една и съща цена. А това нещо работи само в Европа, за жалост, то не работи в съседните ни държави като например Турция. Друг пример, който той посочи е, че всички млади хора могат да пътуват навсякъде в Европейския съюз, като там може да останат 6 месеца като гостуващи студенти. Не отрече, че във всяко семейство възникват спорове и потвърди, че така е и в европейското ни семейство, но Европа ни показва как можем също и да живеем заедно.

В края на полезната среща директорът Милко Багдасаров се похвали на Петър Курумбашев за завидните постижения на учениците в областта на спорта, математиката, българския и историята. А също така, заедно с учениците показаха Еврокоридора в училището и разказаха историята за създаването му. Надникнаха и в Медийния център, където се създава вестник „УПКО“ от учениците в Журналистически клуб „Славейков“. В заключение Петър Курумбашев изрази своето възхищение от материалната база на СУ „П. Р. Славейков", от възможностите, които получават младите хора да се развиват, да постигат и да се доказват, което според него вдъхва още повече самочувствие, че сме европейци. Даже смъмри славейковските посланици, че не се хвалят достатъчно при наличие на толкова много поводи за това.

В абсолютния финал на срещата Петър Курумбашев помоли посланиците да му помогнат в неговата работа, свързана с проблематиката на социалните мрежи, като му изпратят своите разсъждения под формата на есета по темата за минималната възраст за включване на децата в социалните мрежи и опасностите, които те биха могли да крият за тях.  

Анелия Крумова, 10“б“ клас

                                      Главен редактор на училищния вестник „УПКО“