Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Отново срещи на съдии и ученици

pravo_680489986_oЗа поредна година стартираха съвместните дейности на представителите на съдебната система в Кърджали и учениците на СУ „Петко Рачов Славейков“. По повод 10 декември – Международен ден за защита на правата на човека, в Актова зала №1 се проведе въвеждащата среща на учениците от 10б клас със съдиите от Съдебната палата в град Кърджали.

Мероприятието се осъществи във връзка с образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“ Най-голямото кърджалийско училище е първото, което е започнало работа по тази програма и вече за четвърта поредна година участво в нея. Координатор на дейностите по осъществяване на проекта и връзките със съдебната институция от страна на училището е Руса Бориславова – преподавател по история и философия.

pravo_414729435_oНа гости при любознателните славейковци бяха съдиите по гражданско право – Дарина Байданова и Марияна Гунчева, съдиите по наказателно право – Здравка Запрянова и Вергиния Еланчева. Те раздадоха на учениците Конституции на Република България и ги запознаха с предстоящите им дейности, които ще осъществят заедно. Срещите, предвидени в образователната програма, които ще се провеждат през втория учебен срок, ще бъдат както в училището, така и в съдебната палата. Учениците с нетърпение очакват предстоящите събития, най-вече симулативния съдебен процес, който ще се проведе в съдебна зала като една от финалните дейности.