Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Първо място за есе за Атанас Ников

Приет е за студент

две години преди завършване на гимназия

atanas-7856_nДесетокласникът от СУ „Петко Рачов Славейков“ Атанас Ников спечели първа награда в националния конкурс за историческо есе/научна разработка, обявен от Философско-историческия факултет към ПУ „Паисий Хилендарски”. Темата на конкурса тази година бе: „От поданици към граждани - Конституцията и човешките права” по случай 140-те години от създаването на Търновската конституция. Наградата на Атанас Ников бе връчена от доц. д-р Георги Митрев – ръководител на катедрата „История и археология“ към Пловдивския университет и доц. д-р Димитър Димитров – преподавател в катедрата. Наред с останалите награди, които получи, ученикът от училището за шампиони бе обявен предсрочно за приет студент в няколко различни специалности в ПУ „Паисий Хилендарски”, без да полага кандидатстудентски изпит.

Атанас получи най-високата оценка на журито от именити историци сред повече от 40 разработки на гимназисти от цялата страна. Творбите на тримата отличени на първо, второ и трето място ученици ще бъдат публикувани в сборника с докладите от XV Национални студентски научни четения.

Преподавател по история и научен ръководител на десетокласника е Галина Стефанова.

 „Всѣкой робъ, отъ какъвто полъ, вѣра и народностъ да бѫде, свободенъ става, щомъ стѫпи на Българска територия.“, този текст впечатлява най-много славейковските ученици.

В разсъжденията си по темата на конкурса Атанас Ников пише в есето си: „Търновската конституция дава на страната много - благодарение на нея българинът придобива авторитет, по-голям от този на европееца, който цял живот е бил свободен. Нещо повече, тази конституция дава на преродената държава едно ново начало, нов шанс да постигне своята висша цел – да стане най-обичаното Отечество! В името на човека!“.