Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Радостина Никова – нови две първи места в национални конкурси

Десетокласничката от СОУ „Петко Рачов Славейков” Радостина Никова получи две нови литературни награди от национални конкурси през последната седмица. Момичето пътува до Бургас, а след това до София, за да получи признание за увлекателните си есета, изпълнени с интересни размисли, дълбоки разсъждения и нестандартни заключения. За оригиналните си произведения десетокласничката получава незаменима подкрепа от своя класен ръководител и преподавател по български език и литература Тонка Хаджинакова.

Radostina-Nikova-2Информация за конкурсите Радостина получава от интернет, следи обявите и подбира къде да участва според темата и насочеността.

По инициатива на най-голямата професионална гимназия ПГМЕЕ и със съдействието на Община Бургас и  РИО – град Бургас се проведе националният литературен конкурс „Път към безкрая”, който намери широк отзвук сред учебните заведения в страната. Петдесет и един участници се включиха в инициативата. За младите творци от училищата  обявената тема се превърна в пътуване към себепознание, преодоляване на граници, откриване на нови светове, поглед в бъдещето.

Конкурсът  беше обявен в две категории – за написване на есе и на стихотворение. Радостина спечели първа награда в раздел „Проза” за своята възрастова група. Обявяването на резултатите и награждаването на отличените от журито творби се проведе в зала „Петя Дубарова“,  Морско казино. Наградата си Радостина получи в присъствието на своя ментор Тонка Хаджинакова.Radostina-DSC01639

Малка част от мислите на една тийнейджърка за пътя към безкрая: „Защото, въпреки всички завои и двата коренно различни свята около него, пътят е безкраен. Безкраен е, защото човекът е тръгнал по него от началото на своето съществуване и никой никога не го е извървявал докрай. И ние вървим по този път към безкрая. Понякога ще се спъваме и ще падаме, ще нараняваме коленете и лактите си, краката ни ще изтръпват от умора. Понякога слънцето ще стопля раменете ни, докато следваме мечтите си, ходейки по този безкраен път, наречен живот, друг път – силен дъжд ще мокри косите ни, студени ветрове ще се мъчат да ни съборят и изтласкват от него. Но няма значение дали сме оптимисти, песимисти или реалисти, няма значение дали върху ни се изсипва всичкият дъжд на света, или пък ни напича най-силното слънце, важното е да не спираме да вървим. Само така ще разберем дали пътят наистина е безкраен, безкраен като мечтите ни.”

Буквално преди дни Радостина се завърна от София, където получи още една първа награда – този път в националния конкурс на тема „Единствени в Европа, единствени в света”, организиран от Столична библиотека и литературния клуб „Петър Парижков” по повод 1160 г. от създаването на славянската писменост и 1200 г. от рождението на св. Методий. Награждаването се проведе в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, а доц. Любомира Парижкова награди призьорите и отчете изключително високото ниво на конкурса и големия брой участници. На проведената дискусия Радостина за пореден път показа своите литературни и ораторски заложби.