Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Радостина Никова от десети клас с национална награда за есе

-.png

 

Десетокласничката от СОУ „Петко Рачов Славейков” Радостина Никова се класира на второ място в Националния конкурс за есе “Какъв е будителят днес?”. Тържественото награждаване се състоя в Деня на будителите в една от залите на Столична библиотека. Церемонията бе съпроводена от Мюзикъл “Бъди будител днес и другите ще те последват”.

Организатор на конкурса е Литературен клуб “Петър Парижков”. Той е създаден в памет на Петър Парижков, който бе всеотдаен учен-книговед, изследовател на Българското възраждане и книжарството, поет, общественик, радетел за подбуждане на българската духовност и култура.

Учениците се конкурираха в три категории: деца от IV до VIII клас, деца от IX до XII клас и участници от 19 до 25 години. В категорията на Радостина първото място бе за Наталия Димова от Болградска гимназия „Г. С. Раковски“, Болград, Украйна.

Победителите бяха приветствани от доц. д-р Любомира Парижкова. От името на екипа на Литературен клуб ,,Петър Парижков" тя благодари на всички участници в конкурса за есе: Какъв е будителят днес? Адмирации отправи и към техните будители - учители и родители, сред които е и Тонка Хаджинакова, учителка по български език и литература на Радостина.