Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Славейковци в астрономическата обсерватория

AO-2432_nУченици от групите за целодневна организация на учебния ден от V и VI клас на СУ “П. Р. Славейков“ заедно със своите родители и учители посетиха Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали. Те бяха радушно посрещнати от астронома Бончо Бонев. Той разказа за постиженията и историята на обсерваторията, създадена през 1964 година.

AO-1072_n

В голямата зала ученици и родители гледаха филм за астрономическите постижения на НАСА и наблюдение на небесните тела на живо от онлайн сайтове /Очите на НАСА/. Те се насладиха на Земята и Слънчевата система, на вселената и на космическия кораб, който ги изучава с потапящи приложения за компютри и мобилни устройства.

Интерес предизвика големият телескоп със съвременна система за насочване GO TO. Всички имаха възможност да наблюдават нощното небе. Марс, Юпитер и Венера могат да се видят в различни часове през нощта, в зависимост от сезона, а през деня може да се наблюдава слънцето с неговите изригвания, които влияят върху здравето на човека. Специалистът показа различни  съзвездия: „Малка мечка“, „Голяма мечка“ и съзвездия на различни зодии.