Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Славейковци отново с факелно шествие за будителите

Учениците на СУ "Петко Рачов Славейков" за поредна година проведоха своето факелно шествие за прослава на будителите. Единственото нововъведение в традицията бе датата, защото през последните 20 години шествието бе в навечерието на празника, а тази година - на самия ден. Гимназистите от школа "ИстОрика" и от Ученическия парламент застанаха гордо пред паметника на Васил Левски с факли, портрети и с национални знамена в ръцете си. "Нашето училище спазва традицията на първи ноември с факелно шествие да отдава почит на хилядите знайни и незнайни български будители, съхранили българския дух, език, българската писменост и нашата национална идентичност. Днес отново имаме български будители и вие сте част от тях, защото сте тук, отдавайки своята почит към нашите предци." С тези думи директорът на най-голямото училище Милко Багдасаров откри честването на единствения по рода си български празник под звуците на възрожденска музика , а самото начало бе химнът на Република България. Десетокласничката Гергана Карамоллова, лауреат на множество награди за творбите си с историческа насоченост, прочете своето есе, написано специално за случая.
От паметника на Левски след поднасянето на цветя шествието тръгна по централните улици на града и стигна до Дома на културата. В редиците на учениците се включиха учители, родители и дори граждани.

Припомняме, че славейковци традиционно отсрамват Кърджали в честването на Деня на будителите, защото е важно да помним и да се учим от тези, отдали себе си за нашето добруване и свобода. Да бъдем достойни за тях!