Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Славейковци с наградени проекти от Осмата сесия на Ученическия институт на БАН за 2021 г.

Академик Петър Кендеров откри Осмата сесия на Ученическия институт на БАН, като приветства участниците. Форумът се проведе онлайн. Деветокласничките от СУ „П. Р. Славейков“ Жулиде, Дефне и Емилия представиха своите научни проекти в област Литературознание и Изкуствознание в екип с преподавателката си Антония Маровска.

Жулиде Муталибова участва в ученическата сесия за втора поредна година и за пореден път извоюва награда (II-ра) за проекта си на тема: „Някои малко познати аспекти от биографията на Христо Ботев и приложни идеи в часовете по български език и литература“.

Дефне Риза получи поощрителна на града за най-добро представяне на проект. Ученичката участва за първи път с научен проект в сесия на Учи-БАН, темата на нейната впечатляваща разработка е „Духовната среща на двама поети и тяхното послание към наследниците “Паметник“, А. С. Пушкин и „Моите песни“, Иван Вазов.

Проектите на двете момичета оцени и класира жури в състав: проф. Елка Мирчева – Институт за български език (председател), доц. Пенка Ватова – Директор на Институт за литература – БАН и гл. ас. д-р Елена Борисова – Институт за литература – БАН, и класира проектите в секцията.

Емилия Карамфилова получи поощрителна награда за интересния си проект в раздел Изкуствознание на тема:,,Леонардо да Винчи – ренесансовият човек”. Нейната изследователска разработка бе оценена от жури в състав: д-р Христина Кюркчийска – изкуствовед и председател на журито и д-р Румена Калчева, изкуствовед и арт критик, член на Съюза на българските художници, секция „Критика” и член на Международната асоциация на арт критиците – AICA.