Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Славейковци честват годишнината от Априлското въстание

feneri-IMG_2046По инициатива на преподавателката по история в СОУ „Петко Рачов Славейков” Христина Стайкова, със съдействието на школата по история „ИстОрика” с ръководител Димитър Димов, бе отбелязана 139-тата годишнина от избухването на Априлското въстание.

На фона на възрожденски песни, водещите Селин и Демет от 7 клас по направиха съпричастни към събитието присъстващите ученици, учители и гости.

feneri-IMG_2052Инициативата набра скорост преди няколко дни с публикуването на призива на г-жа Стайкова на страницата й във Фейсбук: „Ако датата 20-ти април 1876 г. означава нещо за теб, грабвай един хартиен фенер и се присъедини към нас! Покажи, че си горд потомък на велики българи!”

При откриването на събитието Христина Стайкова приветства последователите си: „Благодаря, че подкрепяте идеята! Мисля, че това е един много красив начин да покажем признателност и уважение и да си припомним, че ние, българите, сме хора със силен дух, имаме културни ценности и заслужаваме по-добър живот, в една "чиста и свята" България! Всяка промяна започва с една искра. Днес, 139 години по-късно, ние отново имаме нужда от революция, защото въпреки че имаме държава, нямаме държавници.”

Тя показа на присъстващите как безопасно да запалят фенерите и след проведения инструктаж всички заедно преклониха глави пред паметта на геройски загиналите борци на национално освобождение в минута мълчание. Зазвуча химнът на Република България, посрещнат тържествено и на крака.

Събитието приключи с пускането на хартиените фенери над града. Кърджалийци от целия град можеха да видят огнените зарева в небето. Разбраха, че идват от „Славейков”.