Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

„Славейков“ организира национална конференция по история

istorika_095434

СУ ”Петко Рачов Славейков” се подготвя да отбележи 140-та годишнина от Освобождението на България със серия прояви.

Гимназистите от школата по история „ИстОрика” с нейния ръководител Димитър Димов посетиха село Плевун, Ивайловградско, в навечерието на честването на Апостола, където се поклониха пред паметника на закрилника на Източните Родопи - капитан Петко войвода.

На самия 19 февруари в голямата Актова зала на училището, съвместно с малчуганите от поетичния клуб „Вдъхновение” с ръководител Божидара Ангелова и със съдействието на Методическото обединение по история, география и философия към училището, младите историци отдадоха почит на Апостола на свободата - Васил Левски с организиран от тях поетичен рецитал. Председателят на обединението Галина Стефанова награди най-добрите есета в традиционния конкурс за есе, който вече 20 години се организира от историците. Две първи награди присъди журито – на десетокласничките Анелия Крумова и Ангелина Ванчева. На второ място се нареди деветокласникът Атанас Ников. Всички присъстващи чуха и трите вълнуващи произведения, прочетени от авторите.istorika-19.02-2018-1

На 2 март в училището тържествено ще се отбележи 140 годишнината от Освобождението на България, като ще се организира изложба, посветена на националния ни празник. Тази изложба ще включва постери, макети, ръчно изработени карти и книжки за Освобождението, направени от учениците. Най-добрите разработки  ще бъдат наградени.

Този начин на отбелязване на празника е уникален за българските училища. Началото постави учителката по история Христина Стайкова през 2013 година. Тази инициатива остава незабравима и колегите й я продължават.

Кулминацията на тържественото честване на Освобождението ще бъде организираната от школата по история ”ИстОрика” четвърта по ред Национална ученическа конференция по история на тема: „140 години от края на Руско-турската война”. Откриването ще се състои на 2 март от 17 часа в Дома за култура и общински дейности. Конференцията е под егидата на кмета на община Кърджали. Заявили са участие над 70 ученици от 26 населени места и 35 училища. Тържественото откриване ще бъде предхождано от концерт на състави на училището.