Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

„Славейков” отсрами Кърджали на конференцията на Съюза на математиците в България

 

Borovets_120824Успешната математическа серия на Средно училище „Петко Рачов Славейков” на национално ниво продължи и тази пролет. На състоялата се в първите дни на април 47-ма пролетна конференция на Съюза на математиците в България учениците на водещото кърджалийско училище се представиха блестящо в ученическата секция на конференцията.

С грамоти за отлично представяне (най-високото отличие) бяха удостоени: Цветелина Карамфилова от 12 клас с проект по комбинаторика „Покрития на ленти от триъгълници”, Сиел Шефкетова от 12 клас с проект по геометрия „Спрежение на Микел”, и Николай Николов от 9 клас с проект по геометрия „Изогонално спрегнати точки и теоремата на Микел”. Грамота за много добро представяне получи деветокласничката Мария Александрова с проект „Комбинаторни миниатюри върху квадратна решетка”. Научен ръководител на Цветелина, Николай и Мария е учителят по математика Вълчо Милчев, а на Сиел - Надежда Аплакова, Career Teachers, Лондон, Великобритания. Наградите на нашите първенци връчи председателят на Управителния съвет на Съюза на математиците в България професор Николай Николов. Цветелина получи и още едно отличие - за иновативен проект - от  Съвместния център за обучение, симулации и анализи към секция „Информационни технологии в сигурността” на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Голямото математическо събитие уважиха лично министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и зам.-министър Таня Михайлова, а също и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски. Общо 65 ученици се изявиха в двете състезателни сесии: по математика и по информатика и информационни технологии.