Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Статия по математика в Канада на учителя Вълчо Милчев

valcho_milchev_DSC_0145-2

Статия на учителя по математика Вълчо Милчев от кърджалийското СУ „Петко Рачов Славейков” е публикувана в новия брой на канадското математическо списание Crux Mathematicorum. Публикацията носи заглавието Linear Recurrence Sequences and Polynomial Division in Number Theory (Линейно рекурентни редици и полиномно деление в теорията на числата). В статията се предлага оригинален метод за решаване на един вид трудни задачи от олимпиадната проблематика по математика. Като илюстрация са включени задачи от международни олимпиади и от национални олимпиади и конкурси в Канада, Испания, Верикобритания, Русия, Виетнам, България и една задача с автор Вълчо Милчев от испанското математическо списание La Gaceta de la RSME.

Качественият превод на английски език извърши студентката Гюлбеяз Ахмед, която е бивша ученичка от СУ „Петко Рачов Славейков” и участничка в школата по математика с ръководител Вълчо Милчев.

Milchev_CRUXv44n7-2

Crux Mathematicorum е специализирано издание на Канадското математическо общество. Излиза на бял свят вече 44 години и е с авторитет на едно от най-реномираните математически списания в света за гимназиално и бакалавърско ниво. От 2013 година се отпечатват по 10 броя годишно, които се разпространяват и в електронен вариант по абонамент. Повече за изданието може да се прочете на адрес https://cms.math.ca/crux/.

Над 25 са общо публикациите на Вълчо Милчев и неговите ученици в математически списания в България, САЩ, Канада, Русия и Испания. През 2013 година бе отпечатана и и книга на учителя „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” – разработка върху задачи от международни и национални олимпиади. Изданието беше включено в препоръчителен списък за извънкласните школи по математика в България.