Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Урок по родолюбие за десетокласници

aton_123450В актовата зала на Средно училище “Петко Рачов Славейков” заместник-директорът Гроздан Грозев изнесе урок с практическа насоченост пред три класа десетокласници. Поводът за инициативата бе изучаването на Възраждането и „История Славянобългарска“ в програмата по предмета „История и цивилизация“ с преподавател Галина Стефанова.aton_123820

Идеята хрумнала на учителката още ноември месец миналата година, когато Гроздан Грозев се завърнал от пътуване до святото място. По време на презентацията си в рамките на изнесения урок той представи кадри и своите впечатления от градината на св. Богородица - Света гора, Атон.

aton_123623Разказа на учениците за пребиваването си в българския манастир Свети Георги Зограф, където с група кърджалийци даряват своя труд в полза на манастира като „харизани“. Сподели интересни факти за монасите и техния живот, впечатлен от липсата на електричество. Показа снимки на най-близките православни манастири, до които е успял да достигне. Разказа за много от чудесата, които са се случили на Света гора. Не пропусна да спомене и за иконата на Св. Георги, която сама е избрала на кой манастир да принадлежи. Разказа за технологията на брането на маслини и добиването на зехтин. Показа снимка и на самата книга “История Славянобългарска”, която се пази и съхранява в манастира.

В края на срещата г-н Грозев призова всички момчета да посетят това благодатно място, да го почувстват и видят през своите очи.