Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Учител и ученичка от „Славейков” – в световна математическа енциклопедия

 

Encyclopedia-1

Учителят по математика Вълчо Милчев и дванадесетокласничката Цветелина Карамфилова от СУ „Петко Рачов Славейков” завоюваха място в световна математическа енциклопедия. В престижната Neil Sloane's Online Encyclopedia of Integer Sequences е включена тяхната статия Domino Tilings In Graph Grid - New Dependence (Домино покрития на граф – нови зависимости), публикувана през 2017 година. Двамата узнават почти случайно, че имената им са в Енциклопедията. При проучване в Интернет на най-новите книги, статии и задачи от олимпиади за последната изследователска тема на Цветелина за покрития на решетки, учителят и ученичката виждат и собствените си имена в прочутата енциклопедия.

Neil Sloane's Online Encyclopedia of Integer Sequences (Онлайн енциклопедия на целочислените редици) е базирана в САЩ електронна система. Началото на информационния масив е от 1964 година. Първоначално е на книжен носител, електронно стартира през 1996 година. В нея се публикуват всички нови резултати, като преди това се преглеждат щателно от редакторите на Енциклопедията. Encyclopedia--OEIS-1

Публикуваната статия на учителя и неговата ученичка е резултат от съвместната им работа по темата за домино покритията в продължение на две учебни години. В статията е включена и тяхната авторска задача, публикувана предишната година в канадското списание Crux Mathematicorum. Въпросната задача е била сред препоръчаните на студентите от Държавния университет в Мисури, САЩ, става ясно от справка в Интернет.

По комбинаторната тема за домино покритията под ръководството на учителя си по математика Вълчо Милчев ученичката Цветелина Карамфилова разработи няколко проекта и вече в три поредни години финишира с грамоти за отлично представяне в националните конференции, организирани от Ученическия институт по математика и информатика.

Началото на тази отлична серия бе през учебната 2013-2014 година, когато тя започна проект по тема от книгата на учителя Вълчо Милчев „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред”. Цветелина многократно бе сред отличените в пролетните конференции на Съюза на математиците в България, Националния конкурс „Млади таланти” и научните сесии на Ученическия институт на БАН. Тя има вече математически публикации в България, САЩ и Канада.

На снимката: Вълчо Милчев и Цветелина Карамфилова съобщиха сензационната новина първо на директора на училището Милко Багдасаров.