Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Четвъртвековен юбилей празнуват добротворците от "Ръка за помощ"

Детското благотворително движение "Ръка за помощ" при СУ "Петко Рачов Славейков" с ръководител Снежана Сиракова навършва 25 години. Днес е голям празник в училището за шампиони. Всеки ученик и учител се е докоснал през годините до дейността на движението, участвайки в многобройните кампании и акции на добротворците.
Тържеството в актовата зала на училището бе уважено както от настоящите ученици - членове, така и от някои от основателите на движението преди четвърт век, а и от бивши участници, чиито деца са настоящи представители на "Ръка за помощ". Специален гост бе директорът Милко Багдасаров. Заместник-директори, учители, родители и приятели не пропуснаха празника. В словото си Багдасаров похвали г-жа Сиракова и децата за дълголетието на тази извънкласна форма и им пожела да продължават да правят това, което правят толкова добре, защото го няма никъде другаде. От името на всички в училището подари икона, за да ги закриля. В отговор Снежана Сиракова цитира своето благодарствено писмо към всички участници сега и преди, в което казва: "Нямам толкова дълги ръце, за да ви прегърна, но имам толкова голямо сърце, в което да ви нося." Ръководителката разказа, че преди много години, на 7 октомври 1996 г., на г-н Багдасаров лично му се наложило да закичи десетки доброволци с лично изработени от него емблеми, толкова голям бил интересът към новосъздаденото детско благотворително движение. Благодарствено писмо към директора прочете и връчи Мирослава Караманолова, основател и активен член на "Ръка за помощ".
Кети Георгиева, също основател на движението, а понастоящем учител по история в "Славейков", премина накратко през историята. На този 7 октомври стартира доброволческата дейност на движение "Ръка за помощ" при СУ "П. Р. Славейков". Над 120 мотивирани доброволци тръгват на път към ДДЮ "Калинин" за среща и дарителство. Това е първата кампания, а създаденото приятелство трае години наред. Почти всеки месец доброволците имат срещи с деца - сираци и оставени в домове. Няма специални случаи, за да се дарят или подкрепят нуждаещите се. При всеки вик за помощ доброволците организират благотворителни акции и помагат. Кулинарни базари, разпродажби на домашни консерви, изработване на сурвачки и мартеници. Всеки доброволец има касичка на добротата, в която спестява парички, които да се даряват на болни деца от СУ "П. Р. Славейков".
За 25-те години доброволческа дейност през движение "Ръка за помощ" са минали хиляди членове, а акциите са многобройни и никой никога не ги е броил.
По време на тържеството две момиченца от 4"ж" клас подадоха официално молби до директора Милко Багдасаров да се включат предсрочно в движението и заедно духната свещичките на огромната празнична торта.

Тържеството в училището за шампиони завърши с голяма веселба, снимки за спомен, похапване на вкусна торта и бонбони, а Мария-Магдалена изпя специално за г-жа Сиракова любимата й песен "Девойко мари хубава".