Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

Школа „ИстОрика“ вече работи по подготовка на шестата по ред национална конференция в Кърджали

Почетен плакет и грамота получи школата по история „ИстОрика“ към СУ „Петко Рачов Славейков“ послучай 24 май. Ценната колективна награда връчи кметът на града инж. Хасан Азис на ръководителя й Димитър Димов. Той коментира, че признанието мотивира него и учениците му да работят още по-усилено и всеотдайно сега, в периода на дистанционното обучение, както и да планират смело и отговорно бъдещите дейности.

„ИстОрика“ е сред най-успешните школи в страната. Създадена преди 10 години, тя успява да се наложи със своята креативност и новаторски идеи. За това кратко време организира пет национални ученически конференции по история и цивилизации /2012г., 2014г., 2016г., 2018г.,2019г. ,/със съдействието на Община Кърджали.

Членовете й са носители на множество призове, участват всяка година в национални и международни конкурси и създават ежегодно няколко значими събития. Сред тях са превърналият се в традиция „Исторически маскен бал“; издаването на три исторически книги; първия исторически вестник „ИстОрика“.

Последното престижно отличие бе за десетокласничката Теодора Шанева, която спечели националния конкурс, посветен на 135 –та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и стана носител на националната награда на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков за 2020 г

„За нас е чест да получим това признание и то на толкова значима дата. Означава, че си вършим работата успешно и ни мотивира да развиваме школата още повече“, сподели по повод отличието Димитър Димов.

Школа "ИстОрика" /Иновативно средище за творческо обучение, развиващо изкуството и класическата академичност/ към Средно училище "Петко Рачов Славейков" се създава по идея на учителя по история Димитър Димов през есента на 2009 година.

В школата се включват ученици от девети до дванадесети клас. Те поставят основата на една иновативна школа, в която да обсъждат и развиват своите идеи, свързани с науката история. Това, което прави Школата, е извънкласна дейност, насочена към историята и към гражданското образование. Тя дава възможност на участниците в нея да изразяват мнение, позиция по различни въпроси, използва креативността на младия човек.

Школата прави нещата по един по-интересен начин. Тя се явява креативно- артистична форма и спомага за оформяне и развитие не само на историческите знания, но и на гражданското съзнание.