Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

„77 години от спасението на българските евреи“ отбелязаха славейковци с конкурс

Конкурс за есе и постер на тема „Дни на Холокост и спасението на българските евреи“ проведе Школата по история „ИстОрика“ при СУ „Петко Рачов Славейков“. На знаковия 29 септември директорът на училището Милко Багдасаров и ръководителят на школата Димитър Димов осъществиха и награждаването на победителите.

Със своите творби в съревнованието се отличиха повече единадесетокласници, които вече имат опит в подобни конкурси и в момента въвеждат учениците от 9 и 10 клас в работата на школата. В раздел „Есе“ победител е Рени Солакчиева 11“в“ клас, следвана от съученичката си Виктория Арсова, а на трето място се класира Георги Георгиев от 11“б“.

В раздел „Постери“ първо място е присъдено на Есра Алпер и Еда Узун от 11“б“, на второ място са два тандема от същия клас - Джансу Мустафа и Нурсен Реджеб, както и Антония Златкова и Весела Хитова. Трето място заслужи постера на Радостина Кехайова също от 11“б“.

Конкурсът се провежда като част от мероприятията, включени в одобрен проект на „ИстОрика“. За 4-ти пореден път школата по история „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов печели проект на Олга Ленгиел Институт (TOLI). Проектът е на тема „Нашето минало е и нашето бъдеще“.

През 2020 се навършват 77 години от спасяването на българските евреи и 75 години от края на Втората световна война. Учениците от 10 клас имат малко информация за този период от българската и световната история, най-вече за ролята на праведниците. Затова основните дейности в проекта са:

1.Запознаване на учениците от 10/11 клас с процеса на спасяване на българските евреи/световния принос на България по време на Втората световна война и ролята на праведниците.

2. Обявяване на конкурс за есе, презентация и постер, посветен на Холокост и спасението на българските евреи.

3. Посещение на синагогата в София.

На 26.09.2020 участниците в проекта посетиха синагогата в София, която се оказа затворена. По тази причина по време на награждаването младите историци на „Славейков“ направиха виртуална разходка из храма с ресурсите в интернет.