Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони Училище за шампиони

9 дни в Алпите

austria_1Деветдневно пътуване в Австрия осъществи група ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“. Шестима гимназисти и един ръководител бяха в Графенбах – китно селце в Алпите, за да участват в младежка среща по проект „Ние, ЕС и нашите езици“ с партньор сдружение „Родопея – Балканика“, Кърджали. Отговорната задача на ръководител на групата пое Нешка Шопова – педагогически съветник в най-голямото кърджалийско училище, а учениците бяха подбрани според степента на владеене на немски език, познанията и по други езици и опит в проектните дейности.

Младежката среща включи групи от по шестима участници от България, Гърция и Австрия, всяка с по един ръководител. За всички тях немският бе чужд език, а общо в групата се говориха 11 езици. Веднага след запознанството сред всички 21 участници се настани топло чувство, готовност за подкрепа и искрено приятелство.

В китното селце Графенбах младежите бяха настанени в къща, помещавала някога училището там.

Освен с работни сесии, програмата на проектната среща бе наситена с уъркшопи, игри за раздвижване, походи и дори две екскурзии – до градовете Грифен и Грац. В последния ден преди полета българската група успя да посети и столицата Виена.

Учениците демонстрираха активност в задачите – Пламен и Кристиян организираха турнир по футбол, Анелия направи ателие по испански език с помощта на Мелани, Сибел и Дженк представиха турския език заедно с едно от момичетата от австрийската група. И още много.austria_2 

В определени дни от програмата всяка група трябваше да представи държавата, от която идва. Българската делегация се справи изключително добре със задачата, приготвяйки на място мекици, шопска салата, филийки с домашна лютеница и краве сирене, айрян. Гостите пък бяха посрещнати на вратата с питка със сол и с мед по стара българска традиция, за което едно от момичетата облече народна носия. Предварително българските ученици бяха подготвили презентации за мартеницата и шевицата, филм за България и друг за Кърджали, а на място танцуваха ръченица и най-разпространените български хора. За радост представителите на другите групи също се включиха в танците, особено в разучаването на ръченицата. Подготвените подаръчета за всички гости, включващи кърпичка с българска роза, магнитче и мартенички, впечатлиха изключително много присъстващите.

Особено зареждаща бе играта „Търсене на съкровище“, по време на която в продължение на повече от три часа младежите, разделени на групи с представители от трите държави, обикаляха цялото село, за да търсят улики по снимки, да записват числа и после по определени формули да изчисляват координати. В оспорвана надпревара отборът-победител откри кутия с послания и сувенири за всеки участник – лични за спомен.

В крайна сметка младежите откриха, че не са толкова различни, че всички имат подобни интереси и се вълнуват от общи неща. С обещания за следващи проекти и срещи се разделиха на прощалната вечер, а после още веднъж на летището във Виена, където имаше много сълзи, защото за краткото време сближаването бе наистина голямо. Ръководителката на австрийската група Еманюел Гравие-Бергер, на гръцката – Домна Фотиаду и на българската поеха ангажимент още догодина да направят продължение с още по-интересна тема и занимания в Гърция или България.